Pollen – en kilde til at forstå fortiden

En vigtig del af udgravningsprocessen af vikingeborgen er også at få taget de ”rigtige” naturvidenskabelige prøver på de ”rigtige” steder.
Det kan være svært at vurdere, hvor vi får de bedste resultater og hvor vi præcist kan få svar på alle vores spørgsmål. Derfor er vi løbende i kontakt med forskellige naturvidenskabelige fagfolk.
En af dem er Morten Fischer Mortensen fra Miljøarkæologi og Materialeforskning på Nationalmuseet. Han forsker i pollen og var forbi Borgring for at udtage pollenprøver fra voldens kerne. Ud fra de pollen kan han genskabe hvordan landskabet så ud da vikingerne byggede borgen. Ved at sammenligne de mange pollenprøver som han løbende vil udtage, når vi graver, kan han også fortælle om materialet til opbygningen af volden er hentet det samme sted eller kommet til fra mange forskellige steder.

IMG_6462_1
Pollen er meget robuste og er derfor ofte bedre bevaret end makrofossiler som for eksempel korn. Derfor er der også større chance for at får gode resultater med pollenprøver på de tørre steder i volden, hvor organisk materiale ellers normalt er rådnet væk.

Leave a Reply